Om oss / Kundsupport / Tips & Trix
Tips & Trix
-----------------------------------------------
 
Tryck Ctrl + F och sök fritt

120. Överdosera aldrig bioteknik
Alltfler inser fördelarna med bioteknik i städningen.
Då kan det vara på sin plats med följande tips: Överdosera ALDRIG! Då är det stor risk att det inte fungerar som tänkt.

119. Miljökombi med mikrofiber
IPC Gansow har lanserat en kombiskurmaskin som skurar med mikrofiberrondeller. Du spar 80% vatten och således 80% rengöringsmedel och använder dig av mikrofiberns alla fördelar i rengöringsprocessen.


118. Bioteknik mot fett i köksmiljö 
Nu-Grip Plus från Innu-Science är ett effektivt och miljömässigt överlägset rengöringsmedel för att avlägsna fett i köksmiljö. Medlet bygger på bioteknik.


117. Rostfläckar på linoleum
Rostfläckar i mattan, efter flyttade dokumentskåp eller liknande, är ett återkommande problem. Här är linoleumgolvet tacksamt ur renoveringssynpunkt. Använd slipnät under singelsnurran för stora ytor och våtslippapper under handen för mindre ytor. Anpassa kornstorleken till hur djupt rosten trängt in och hur tjock mattan är. Ibland har rosten gått hela vägen och då finns inte mycket att göra. Börja försiktigt med 120 i kornstorlek/grit och gå mot 60 och se till att inte förstöra mattans mönster. Att förebygga rostfläckar kan man bl.a göra genom att försöka undvika att skura in vatten under möbeln. Skyddstejpa, med vattenfast tejp, är en lösning. Finns det någon chans att flytta skåpet – gör det!

116. Diskborste för plånboken och miljön
Det omsätts många diskborstar i städbranschen. Diskborsten är ett bra storstädningsverktyg och används mycket i handfat t.ex. Dessutom förser ofta städbolag sina kunder med borstar. I motsats till en standardborste, som "vissnar" påtagligt fort, håller Vikans diskborste framtagen för storköksmiljö "hur länge som helst". In med den i diskmaskinen när den ser tråkig ut – ut kommer den som ny.

115.
Vid laddning av toapapper i T-box
Då T-boxen sitter till vänster om toaletten sätter 9 av 10 personer i toapappersrullen så att pappret rullar motsols och ut närmast "brukaren". Fel! Om den istället rullar ut medsols får du knappt några problem med att pappret fastnar. Det har med avrivningen att göra. Givetvis gäller det spegelvända om boxen sitter till höger om toaletten. Sätt dessutom boxen en aning längre bort från toaletten så fungerar det ännu bättre. Räkna med mindre frustration, mindre pappersstrul och därmed mindre pappersåtgång. Pröva själv.

114.
Etsning på glas
Metalloxin är en kraftfull kalklösare som på ett smidigt sätt bl.a. löser problem med glas som blivit etsat av kalk. Här behövs knappt någon verkningstid och du spar mycket kraft och tid. Var noga med att skölja och sörj för god ventilation.

113. 
Motor Scrubber på båtar
När sommaren är över kanske du har en båt du behöver snygga till. Här är den batteridrivna skurmaskinen Motor Scrubber oslagbar som kontrast till handgnuggandet. Såväl det räfflade båtdäcket, kölen och vattenlinjen kan åtgärdas med Motor Scrubber. Skurhuvudet kan t.o.m. doppas i vatten. Kombinera gärna med Speedball 2000.

112. Spara på rondellhållare och kropp
Kom ihåg! Lämna aldrig singelskurmaskinen stående med rondellhållaren kvar. Det är lätt att få en skev rondellhållare som medför att maskinen wobblar/gungar och att du blir avsevärt tröttare i armarna. Detta gäller inte bara gamla rondellhållare av trä. En borste blir också lätt förstörd om den får ligga kvar under maskinen.

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!
 
111. Ledad golvraka stor fördel
I duschutrymmen och simhallar är den ledade golvrakan från danska företaget Vikan ett måste. En fördel även vid t.ex. trägolvsarbeten. Effektiva rakor av högsta kvalitet, som svirvlar precis som en mopp, i bredderna 40-50-60-70 cm. Du kan använda en bredare raka än du annars gör med en fast golvraka och får inte samma problem med att skaftet kommer i vägen. Dessutom klarar den faktiskt att raka vatten runt hörn. Bladet är utbytbart och tål rengöring i disk-/tvättmaskin. Vi rekommenderar det användarvänliga gängade glasfiberskaftet.

110. Överskott av golvolja
För att slippa överskottsolja vid enklare trägolvsarbeten kan du köra med olja i rondellmitten och en dammfri skurduk. Var noga med att lägga rondellen i vatten när du är färdig, om du använder en självantändande golvolja. Då blir rondellen också lättare att maskintvätta efter användning.

109. Borstvalsdammsugare på textila golv
Inte nog med att textilmattorna tvättas alldeles för sällan. En annan stor anledning till att många textilmattor slits ut i förtid är att fibrerna bryts av för att de inte dammsugs på djupet. En textilmatta ska dammsugas med en borstvalsdammsugare eller åtminstone ett borstvals-motormunstycke till den vanliga dammsugaren. Testa med en vanlig dammsugare först och gå efter med en borstvals så märker du skillnaden.
 
108. Sopsugmaskin på textila golv
En sopsugmaskin, som inte väger för mycket, fungerar också ofta bra på större textila golvytor. Är maskinen för tung bryter du fibrerna när du svänger. Använd självklart endast cylinder/huvudborsten och anpassa borsttrycket till mattan. Använd en separat borste till textilmattor för att inte smutsa ned textilierna. Ofta fungerar en borste i naturfiber bra.
 

107. Städvante

Den första städprodukten som togs fram i mikrofiber var faktiskt en vante. Jonmaster rengöringsvante, som den nu heter, finns kvar och är ett utmärkt ergonomiskt städverktyg för t.ex. ledstänger och tangentbord och andra objekt där det är lätt att tappa greppet om städduken. Finns numera i fem färger för olika städmiljöer.

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!
 
106. Rengöring av ventiler
Det finns numera en ventilmopp i fyra storlekar, anpassade till olika stora tallriksventiler. Så enkelt och genialt! Stativen passar på samtliga skaft i Jonmaster(ACT)-sortimentet! Garnen är tillverkade av ACTEX-fibrer.
Kör in i ventilen och vrid på skaftet. Klart! Ett enkelt sätt att hålla ventilerna fräscha. Moppen förvaras på städvagnen.

105. Fläkt INNAN golvvården
Sätt på golvvårdsfläkten när du tar in resten av utrustningen så att eventuellt löst damm faller ner i tid. Det är onödigt och tråkigt att få allt det dammet i polishen. Rikta fläkten så som du tänker använda den när polishen torkar. Använd bara fläkt om det är nödvändigt. Bästa resultatet får du alltid om polishen får god tid att bilda film. De första tio minuterna av filmbildningen är fläkt direkt förkastligt.

104. Enkel textil rengöring
Förspraya mattan med Head Start prespray – en produkt som likt avfettning till bilen verkar bäst innan den torkat in helt. Skölj sedan efter med en extraktionsmaskin bara med rent kallt vatten. Då minimerar du mängden kemikalier och får mindre skumbildning. Tillsätt eventuellt en deodorant i sista sköljningen. Fördelen med att förspraya mattan jämfört med vanlig extraktion är ju precis som med all annan rengöring att kemikalierna får tid att verka.

103. Torrskura linoleum
Fördelen med att torrskura linoleumgolvet vid nollställning tål att påminnas om. Du får då ett betydligt bättre fäste och ett jämnare resultat vid polishläggningen.
När gammal polish eller vax avlägsnats och golvet torkat, avslutar du alltså med att skura torrt. Använd en Hi pro grovrengörarrondell. Naturligtvis får du ta viss hänsyn till hur sliten mattan är men det fungerar nästan alltid perfekt.
OBS! Inget för nybörjare.

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!
 
102. Motor Scrubber i golvvården

Den batteridrivna trappskurmaskinen Motor Scrubber som slagit stora städvärlden med häpnad. Det har nämligen kommit diverse olika borstar i olika hårdhet, förutom standardborstarna som följer med.
Det funkar perfekt med de nya hårda borstarna till kantskurning och svåråtkomliga ställen i golvvården. Dessutom finns, för de som inte vet, rondeller i alla möjliga färger – bl.a. den kraftigaste grovrengörarrondellen.

101. Checklista i bilen
Glömmer du ofta saker till storstädning, golvvård o.s.v.? Gör en checklista och sätt upp i lastutrymmet på bilen. Sedan är det bara att pricka av! På så sätt slipper du stå där mitt i natten och slita ditt hår över en glömd klickskrapa.

100. Koncentrat att föredra
Vid de tillfällen kemikalier används i städningen - tänk då på att försöka köpa koncentrerade produkter. Det är bättre både för plånboken och miljön – så länge ni inte överdoserar naturligtvis.

99. Koncentratspruta i storstädning
Blir du trött i händerna och underarmarna av allt sprayande vid storstädningen?
Använd koncentratsprutan i större grad istället för sprayflaska vid storstädning av lite större lokaler. Det tycker inte bara händer och underarmar utan även ekonomichefen är kul. Det finns sköna slantar att tjäna vid användning av ett utspätt superkoncentrat kontra färdig produkt. Speedball 2000 är ett lysande exempel.

98. Rengöring av innertak
Om du ska göra rent innertak - lägg på rengöringslösning med en tvättpäls istället för att spraya ut det. Det gör att du får bättre täckning och att det inte droppar lika mycket. Dessutom blir det lättare att andas.

97. Interiörmopp där det är trångt
Använd JonMasters böjbara interiörmopp i storstädningen där det är extremt trångt. Fuktad med bara vatten åstadkommer den underverk när det är trångt bakom toaletten, runt rören m.m. Men kom ihåg att moppa torrt om det bara är löst damm!

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!
 
96. Förstärkt sugslang
Vad gör du när slangen till kombin, våtsugen eller dammsugaren inte håller för miljön du städar? Jo, det finns en nötningstålig sugslang av polyurethan som tål både glas, grus och annat. I vissa verkstäder är det lätt att det slinker med metallspån t.ex. Denna slang är förvisso dyrare än en vanlig men kanske en mer ekonomisk lösning.
 
95. Rent i varuhus och skolmiljöer
På vissa ställen fungerar det inte med mikrofibrer och inte heller med allrent. Här kanske ett grovrent används idag. Varför inte ta en produkt som kan användas som både allrent och grovrent? Med Butchers produkt Lancer utlovas ett förbluffande resultat på polishbehandlade golv. Lancer finns än så länge endast till Command Center och doseras 1-256 som allrent och 1-64 som grovrent. Produkten behöver inte eftersköljas.
 
94. Överdosering återsmutsar
Är du medveten om att överdosering vid städning oftast leder till väsentligt snabbare återsmutsning. Lågkvalitetsprodukter efterlämnar dessutom ofta kemrester, oavsett om du följt anvisad dosering. Samma problem uppstår - snabb återsmutsning!
 
93. Fräscha upp sten- och laminatgolv
Om man inte vill ha ett polishutseende på sten- eller laminatgolv kan man lägga High Noon Restorer, doserad 1-4, och sedan highspeeda. Naturligtvis står det inte emot lika länge som ett antal polishlager men ändå häpnadsväckande väl.
 

92. Moppa rätt i korridorer
Om du moppar långa korridorer - tänk på att inte använda dig av den traditionella, svirvlande, moppmetoden utan skjut istället moppen framför dig. Det sparar både tid och kropp. Har du dessutom en bredare mopp i korridoren tjänar du ännu mera tid.

 
Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!
 
91. Motor Scrubber och Speedball!
Den sladdlösa allskurmaskinen Motor Scrubber med Butchers punktrengörare Speedball 2000 är en fantastisk kombination. Testa i trånga miljöer där djupsmuts eller mycket fet smuts ska avlägsnas! Glöm inte verkningstiden.
 
90. Inredningsmoppen har två sidor
Jonmasters inredningsmopp - den böjbara "elementmoppen" i mikrofiber - kan vara trög att dra över vissa ytor - kanske speciellt då den förlängs med ett skaft.
Vänd då bara ut och in på "moppen". Insidan har inte riktigt lika mycket mikrofibrer. Även om resultatet försämras något är rengöringseffekten fortfarande mycket god.
 
89. Borste eller rondell?
Här är en liten tumregel vid skurning av olika golv:
Släta eller plana golv
: rondell med anpassad hårdhet
Strukturerade eller ojämna golv
: borste med anpassad hårdhet
Naturligtvis kan smutsen ovanpå golven påverka valet också. I de fall borsten gör jobbet är det ett mer ekonomiskt val med mindre improduktiv tid i form av rondellbyten (som ofta inte görs och då förstörs golven) eller rondelltvätt.
 
88. Töm inte bara smutsvattentanken
Tänk på att tömma även renvattentanken i kombimaskinen om du inte ska använda den på ett tag. Tillväxt av bakterier i vattnet gör att det inte är trevligt att rengöra med och det luktar inte särskilt gott heller. På sjukhus och andra känsliga miljöer bör rengöringslösningen förbrukas inom ett dygn. För att inte slösa i onödan - fyll inte upp mer än nödvändigt.  
 

Ta gärna kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!

 
86. Missfärgade linoleumgolv?
Missfärgning av linoleum kan uppstå vid t ex uppskurning med tuffa kemikalier som fått verka för länge. En del färger på linoleummattor är enormt känsliga, t ex den blå. Kontakta StädgrossImportens personal om du råkat ut för missfärgning av linoleum. Vi kan hjälpa dig att återställa golvet.
 
85. HEPA-filtret måste bytas
Försök inte rengöra HEPA-filtret, om du har ett sånt, i din dammsugare. Filtret är så tätt och så konstruerat att rengöring helt enkelt inte fungerar. Byt det istället och se fram emot ännu ett år av renare dammsugning.
 
84. Stötar när du går ur bilen?
Om du tvättar bilens säten och teflonbehandlar dem med First Defense slipper du att plågas av "stötar" varje gång du kliver ur bilen. Teflonskyddet gör att inte fibrerna gnuggas mot varandra på samma sätt och att statisk elektricitet inte byggs upp. Dessutom har du fått rena, fräscha och skyddade säten. Precis som när du teflonbehandlar ett textilt golv m a o. Välj dosering enligt dunken beroende på om du kör på torra eller nytvättade säten.
 
83. Noppiga moppar
Offra en eller två mikrodukar och släng med i tvätten när du tvättar moppar. Dukarna drar då åt sig noppor från mopparna, som givetvis ser fräschare ut.
 
82. Rost och kalkavlagring i toaletter
Hjälper inget annat i toaletten så hjälper Prols P48. En aggressiv kemikalie som inte ska användas regelbundet. Den är saltsyrebaserad och kan skada porslinet och är naturligtvis inte ett bra miljöval. Försök med skonsammare metoder först. Använd skyddsglasögon och skyddshandskar och spola ordentligt.
 
Ta gärna kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!
 
81. Ramp till bilen eller bussen
Nu slipper du riskera ryggen varje gång du måste ha in singelskurmaskinen eller småkombin i bilen eller bussen. Det är inga problem att sköta lastning och lossning själv. StädgrossImportens verkstad kan nämligen tillverka en måttanpassad ramp efter din kombibil eller buss. Rampen är lätt, i aluminium, och anpassas till både fordon och maskinpark. Eller ska du chansa?
 
80. Grovrengörande skurblock
Skurning med 3M:s grovmaskiga skurblock/doodlebugduk Hi Pro är den mest kraftfulla metod du kan använda vid manuell kantskurning. Sätter inte igen och är lätt att skölja ur. Samma material som i Hi Pro-rondellen. Iakttag dock försiktighet på repkänsliga golv och socklar.
 
79. Färre vattenbyten på bygget
Byggstädning kräver normalt många vattenbyten. Känner du till lösningen på problemet? Det neutrala allrengöringsmedlet Filtakleen från Scot Young har den unika förmågan att se till att smutsen sjunker till botten i rengöringslösningen. Därmed kan du använda vattnet 4-6 gånger längre vilket innebär att mindre tid går åt till vattenbyten, kemikalieanvändningen minimeras och golven rengörs med renare lösning. Bäst resultat får du med deras egen hink med sil och filter där smutsen fastnar i botten.
 
78. Länkar på "Nätet"
På StädgrossImportens hemsida www.stadgrossimporten.se finns diverse intressanta länkar ut i städvärlden. Bl a kan du medverka i ett amerikanskt forum för städbolag i världen och fråga hur andra löser dina problem i sina länder. Surfa in!

77. Entrématta skyddar vid golvvård
När man skurar eller oljar golv, inne på rummen i en korridor t ex, är det ofta svårt att skydda golven utanför. Det är lätt hänt att exempelvis polishbort, grovrent eller olja ställer till det. Många använder därför sopsäckar och skyddar golven med. Använd istället en entrématta att ställa t ex skurmaskin på. Den suger ju upp vätska som rinner från maskiner, redskap eller skor. Det gör ingenting om det är en uttjänt matta, bara den har någon uppsugningsförmåga kvar. Kolla med företag som säljer/tvättar entrémattor. Där kanske finns någon de tänkt kasta.
 
Ta gärna kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!
 
76. Ventilen i rökrummet
En fuktig inredningsmopp på ACT:s formbara inredningsstativ är lösningen på ingrodda ventiler i rökrummen. Den är också bra till dörrkarmar, hyllor och andra ställen som är svåra att nå och används då företrädesvis torr.

75. Hjälp vid upphandling
Visste du om att det finns hjälp att tillgå om du känner dig osäker i upphandlingsförfarandet med offentliga sektorn. SOI, Sveriges Offentliga Inköpare, är tillsatt för att bistå båda parter vid en upphandling.

74. Dålig utflytning med polishbort
Vissa golv kan av olika anledningar ha en fet yta som gör att polishborten inte flyter ut ordentligt - ta då en droppe diskmedel i. Tillsatsen av tensider ger önskat resultat. Ta inte för mycket. Då skummar det bara och kan få andra negativa konsekvenser tillsammans med polishborten. Behöver vi säga att polishbort bara ska användas då det inte räcker med polering allternativt lättskurning med grovrent?

73. Ta kontroll över statisk elektricitet
Butchers polish Discharge har fått ESD-godkännande från SP. Statisk elektricitet kan ledas av i stället för att förstöra kretskort, datorer mm. Med allrengöringsmedlet Ground Out, som underhåller polishens funktion, och en ESD-mätare, som kontrollerar att inte golvets motstånd är för högt, kan du slå säkerhetschefen med häpnad. Rena och lättstädade golv som fungerar avledande!

72. Runda hörn
Vi har alltid önskat oss runda hörn. Visste du att det finns att tillgå sådana i plast. De uppfanns för några år sedan och har börjat limmas fast lite varstans. De gör naturligtvis att inte smutsen blir lika svåråtkomlig.

71. Städhandske för ledstången!
Den första städprodukt som kom i mikrofibermaterial var städhandsken. ACT har den fortfarande i sitt sortiment och den är fortfarande en höjdare till ledstänger och andra ställen där det kan vara besvärligt att hålla taget om en städduk.

Ta gärna kontakt med StädgrossImportens personal om du har några frågor!

70. För kort dammsugarslang?

Köp dammsugarslang på metervara så att du slipper bära dammsugaren när du dammsuger rör och dylikt vid byggstädning. Tänk på att sugeffekten minskar med slanglängden. Det allra smidigaste är naturligtvis en ryggdammmsugare med filter som klarar byggdamm.

69. Nollställ innan läggning av Uniform på gamla golv
När Butchers Uniform används - se till att linoleumgolvet är riktigt nollställt såvida inte golvet är nytt då det räcker med en lättskurning. För att eliminera risken med ojämna lager och glansskillnader - lägg med polishsvabb 3 lager och du har det mest slitstarka polishgolv som marknaden kan erbjuda. Dessutom motsvarar det arkitekternas halvblanka tankar om hur linoleum ska se ut.

68. Korta teleskopskaftet i duschen
25 cm fuktmopp med kort teleskopskaft från X-Tech eller Jonmaster för kakel i duschutrymmen är en höjdare. Spola av väggen. Ta en torr EasyAct fuktmopp och torka torrt. Du får en blank kakelyta utan några kemrester på ett kick. Du behöver ej böja eller sträcka dig och når ändå längre än med bara trasa. Ett måste för hotell och konferens.

67. Neutralisering innan golvvård
När du neutraliserar ett uppskurat golv - låt neutraliseringsmedlet ligga i ca 1-2 minuter på golvet och sug sedan upp det. Tänk på att en polish tycker om möjligt ännu sämre om en sur miljö än en alkalisk miljö. Sträva mot en så pH-neutral yta som möjligt att lägga polish på för bästa fäste och hållbarhet.

66. Dålig lukt i soprum?
Om du ska ta bort dålig lukt från soprum - använd Nu-CompactKleen, ett rengöringsmedel med bioteknik från Innu-Science. Det är oslagbart och fungerar verkligen. Goda bakterier tar över de illaluktande dåliga bakterierna istället för att bara maskera dem med parfymer som brukligt annars.

65. Polishen dunstar!
Tänk på att alltid sätta på korken på polishdunken eller täcka över polishhinken om du tar rast. Du kan annars få problem med filmbildningen. Ca 80 % av en polish brukar nämligen dunsta vid läggning.

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.

64. Ren våtsug en hälsofråga
Vatten och syre behövs för att leva. Det är därför inte konstigt att en våtsug som man glömt vatten kvar i några dagar luktar som den gör. Bakterier och mögelsvampar i miljoner. Om du startar motorn ändå - vad sprutar ut i luften tro? Gör alltid ren våtsugen efteråt och låt locket ligga på glänt så att tanken torkar. Det mår både du och maskinen bättre av.

63. Diskhon i kemisalen
Butchers skurkräm Double Play är lösningen på diskhoarna i kemisalarna, eller liknande. Double Play är som tidigare nämnts en problemlösare även till många golv.

62. Har du tappat suget?
Moppar du alltid innan kombikörning? Börja i så fall med det. Om du inte torrmoppar löser du upp torr smuts som skulle vara lätt att få bort annars. Precis lika självklart som att torrmoppa innan du fuktmoppar. Dessutom får du ränder efter kombin när det fastnar massa smuts i sugbladen. Sist men inte minst riskerar du att repa golv då det kan fastna småstenar under rondellen. Bättre livslängd på maskinen kommer på köpet.

61. Problem med handbollsklister
Med Nu-Action-3 från Innu-Science kan du dubbelskura med en kombiskurmaskin (suga efter andra skurningen) och få bort handbollsklister från sportgolven på ett förbluffande bra sätt.

60. Sug aldrig torrt med våtsugen
En våtsug saknar oftast filter, dels för att det är svårt att tillverka bra filter som klarar vatten och dels för att vattnet binder det fina dammet så att behovet av filter inte är lika stort som till en torrsug. Här måste man tänka sig för. Sug aldrig torrt med en våtsug utan filter. Diverse partiklar söker sig in till både sugmotor(er) och lungor.

59. Glasfiberskaft stoppar eksem
Får du eksem av aluminiumskaftet. Byt då till ett glasfiberskaft. Vill du inte ha teleskopskaft kan du ta ett rent glasfiberskaft från Scot Young och låta verksta´n skräddarsy det till det stativ du använder. Ditt företag tar säkert hellre en kostnad för några skaft än för sjukskrivningar.

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.

58. Moppa konferensborden!
Ett kanontips är att utnyttja ACT:s 25 cm fuktmopp på deras korta teleskopskaft till att torka stora ytor; konferensbord eller whiteboard-tavlor t.ex. Både gott resultat, tidsbesparing och piggare kropp utlovas.

57. Etsningar på fönster
Det ingen trodde var möjligt är det. Alkaliska etsningar på fönster kan fixas med Flitz metallputs - pastan. Du återställer ytan genom att polera med en bomullstrasa och Flitz och skölja av med päls och skviss.

56. Återanvänd dina dunkar
Handen på hjärtat. Hur många dunkar slänger du efter ett stort golvvårdsjobb? En insats för både plånbok och miljö är att beställa kemikalier, de du är tvungen att använda, på fat. Antingen till ditt lager för tappning eller direkt till objektet. Återanvänd dina dunkar och låt din leverantör ta faten i retur för återanvändning. Ett fat Butcher-polish motsvarar ungefär 42 st 5-litersdunkar. Det är t.ex. vad som går åt till 3 lager toppolish på 2800 kvadratmeter. Var ute i god tid med en fatbeställning.

55. Balsamterpentin i kläderna
Tänk på att det finns ett alternativ till balsamterpentin när du rengör/oljar trägolv. Är det mycket textilier där du jobbar, i en klädbutik t.ex., drar de lätt åt sig och luktar inte särskilt trevligt. Med en s.k. miljöförtunning undviker du detta problem och den är ett bättre miljöalternativ och dessutom mycket behagligare att jobba med.

54. Golvmarodörer! Rätt hjul på kontorsstolarna!
När ska möbelgrossisterna vakna? Ska det vara så svårt att fråga: "Ska stolen stå på textila eller hårda golv?" Skrämmande ofta utrustas kontorsstolarna fortfarande automatiskt med hårda plasthjul som är oerhört aggressiva mot såväl golv som golvbehandlingar. Dessa hjul är avsedda för textila golv!!! Det SKA vara en grå eller svart gummibeläggning ytterst på hjulen. Det är som natt och dag slitagemässigt. Stort plus för IKEA där du, klart och tydligt, får välja mellan hjul till antingen textila eller hårda golv. När din kund ska investera i nya stolar eller i en golvvård. Sätt dit rätt hjul!

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.

53. Rengör ventilerna
Ventiler får inte bli smutsiga. Framförallt frånluftsventilen gror lätt igen och måste torkas regelbundet.

52. HEPA-filter självklarhet
Det är ingen större mening med att dammsuga hos en allergiker eller i ett renrum om du inte har HEPA-filter. Det är ingen större mening med ett HEPA-filter om inte precis all luft blåses ut genom detta utblåsningsfilter. Det är ungefär som att ha hängslen och livrem men inga byxor. Dammsugaren måste med andra ord vara tätad. Ingen spilluft ska komma ut någon annanstans än genom filtret.

51. Microdukar binder dammet
Microdukar tvättade på rätt sätt, utan sköljmedel, är statiska och binder damm bra. Vi rekommenderar ACT:s kvalitetsdukar.

50. Små dammkorn - stor allergirisk
Det finns ett ventilationsfilter som heter F85-filtret som filtrerar bort pollen m.m. från tilluften och därmed underlättar för allergiker. Fråga fastighetsförvaltaren om dessa filter används.

49. Kabeldiken underlättar
Hatar du också sladdarna under skrivborden? Upp med sladdar och grendososr i ett kabeldike! Det underlättar både för allergikern och den som städar. Mycket damm binds ju vid sladdarna. Du kan också jorda kabeldiken så att du skärmar av 85-95 % av de elektriska växelfält som finns runt kablarna.

48. "Köksfläktarnas" fiende nr 1
Finns det något effektivare än Butchers Speedball 2000 på "köksfläkten"? Spraya på, ta en fika (=låt verka) och skölj av. Eventuellt kan du behöva en diskborste för att gno lite.

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.

47. Polishsvabb
Ett svabbgarn av rayon, speciellt avsett för polishläggning, ger dig en säker och jämn polishläggning. Häll upp anpassad mängd polish i en sopsäcksklädd hink med ren press. Pressa ur ungefär halva polishsvabben och låt den övre halvan mata den undre med polish. Det är inte alls så tungt som det låter, speciellt inte på stora ytor. Viss teknik krävs inne på möblerade kontorsrum för att inte kleta ned bordsben t ex. Pröva! Du kommer att bli överraskad av både bekvämlighet och resultat.

46. Ingrodd kalk på klinkers

När inte ens ett så pass surt medel som Rip Tide hjälper i ett gammalt duschutrymme - ta Butchers makalösa skurkräm Double Play. Kör med en singelsnurra alternativt en doodlebugborste. Efterskölj.

45. Mindre spraypolish
Ett vanligt fel är att spraya ut för mycket vid spraypolering av golv. Rondellen sätter igen av spraypolish, eventuell filt som tätar runt rondellen vid dammupptagning likaså. Du gör av med mera kem och får bara massa spraypolish-smulor. Det tar längre tid för golvet att svara på poleringen - speciellt vid lägre varv. Ligger dessutom spraypolishen för länge innan polering blir det små gropar från spraydropparna. En restorer - en restaureringspolish - med en efterföljande torrpolering är ofta att föredra.

44. Luktfri polishbort!
Allt flera har insett fördelarna med Butchers innovation Full Impact - en polishbort som är luktfri. Finns endast på 1-liter men normaldoseringen 1-19 är mycket effektiv. Ja, varför bära vatten - som luktar dessutom? Perfekt till sjukhus, daghem, skolor mm när man är tvungen att använda polishbort.

43. Tavelrengöring
ACT:s microfiberpäls på pälshållare eller deras 25cm micromopp med kort stativ är båda suveräna att ha till krita på svarta tavlan eller till whiteboard-tvätt. Ska du ta bort klassikern; kludd från vattenfast penna på whiteboard-tavla, använd Speedball 2000.

42. pH-mätare
Det finns mera sofistikerade sätt att mäta pH-värdet på golvet än med pH-stickor. En pennliknande mätare som digitalt registrerar pH-värdet t o m på ett torrt golv, och det tämligen omgående, finns tillgänglig på marknaden.

Gör alltid en test på en dold yta först! Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.

41. Jordfelsbrytare
Vid stenslipning och andra tillfällen då du jobbar med mycket vatten kan det vara bra att försäkra sig mot strömförande maskiner vid kabelbrott. Det finns enkla portabla jordfelsbrytare som "skvallrar" om något är galet. Att ha sladden runt halsen som många av oss gärna har när vi kör singelsnurra är ingen höjdare utan jordfelsbrytare. Ett bältes-clip där du sätter fast sladden är ett första steg. En jordfelsbrytare är en billig livförsäkring.

40. Ingen polish i bilen på vintern!
Tänk på att en polish kräver ca 10 grader på golvytan för att filmbilda på rätt sätt. Är polishen i sig kall går det naturligtvis åt Hälsingland. Lämna därför inte polishen i bilen/bussen på vintern.

39. Byt mopp ofta
Se till att ha tillräckligt med moppar i ditt micromoppsystem. En micromopp från ACT är så effektiv och smutsupptagande att du på ett kontor i regel måste byta mopp var 25-40:e kvadratmeter - eftersom den gör så rent. Glöm inte det! Rannsaka dig själv, dina eventuella chefer eller anställda. Snålheten bedrar ofta visheten. Naturligtvis påverkar städintervaller, entrémattor mm hur många kvadrat du kan köra.

38. Ingrodda rökrum
Använd Red Rocket för att ta bort ingrodd nikotinfilm i ett rökrum. Mattar inte ned ytan som många andra medel.

37. Entrémattor
Har du inte utrustat dina favoritlokaler med ordentligt tilltagna entrémattor är det hög tid. Det ska finnas i alla entréer. Ofta ser man hyfsade mattor i huvuentrén men kanske ingen alls i sidoentréerna där kanske andra hantverkare och rökare går. Både en skrapmatta och en torkmatta ska finnas. Underhåll sedan mattorna. Håller du smutsen ute från huset så kan du också hålla golven fina och hinna med uppgifter du aldrig hinner annars.

36. Bassängtvätt
Smutsranden i en bassäng tas med fördel bort med ACT:s mikrofiberduk eller -mopp, istället för med kemikalier som säkert inte är trevliga att bada med.

35. Slipning av linoleum
Du som har tänkt slipa på linoleum - tänk på följande. Ett för häftigt slipnät gör lätt golvet ojämnt. Dessutom dammar det. Slipa möblerade rum med ett aggressivare slipnät och vatten som binder dammet (om du inte har en dammsuger på singelsnurran). Allt för att inte damma ned möbler. Iakttag försiktighet!

Gör alltid en test på en dold yta först! Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.

34. Automatpropp
Visste du om att det finns en automatpropp. Den sätts in som en propp i ett gammalt hederligt proppskåp och fungerar som en automatsäkring.

33. Dosera rätt
För mycket kemikalier är inte alltid bättre eller effektivare. Alltför ofta hör man kommentarer som "Det gick bara bort med koncentrat." Betänk då att kemfabrikanterna i många fall förutsätter att vatten ska blandas i. Många kemikalier är effektivare i rekommenderad lösning än i koncentrat. Spar pengar och miljö och gör din arbetsmiljö trevligare.

32. Lek inte kemist!
När vi ändå är inne på kemi. Tänk på att klorin och Klorrent och andra produkter med aktivt klor, hypoklorid, inte ska blandas med andra kem. Blandar du med ett surt medel bildas mycket giftig klorgas. Hypokloriden är dessutom ett häftigt oxidationsmedel vilket kan skapa följdproblem.

31. Släng oljetrasor
Om du oljar in trägolv tänker du förhoppningsvis på att en trasa med linolja är självantändande. I kombination med stark värme och tillgång till syre blir det stor brandfara. Se alltid till att lägga trasorna i en säck där du tryckt ut luften och direkt göra dig av med dem för brandsäker förvaring.

30. Så tunt är ett lager
En polish som har 20% torrhalt, dvs där 80% dunstar, och täcker 40 kvm/liter bildar en film som är 5/1000 mm tjock. Tipset är att inte lägga för få lager. Polishen ska skydda golvet och du ska ha en möjlighet att underhålla ytan.

29. Markisrengöring
Spraya markiserna med Butchers Head Start 1-8. Skölj med högtryck. Impregnera med First Defense i lågtrycksspruta.

28. Fönsterduk
ACT:s fönsterduk i ultra microfiber är suverän till att putsa t ex speglar och fönster med och du slipper både kemanvändning och eftertorkning. Om du får ett något disigt resultat första gången du använder den kan du vara säker på att det är kemrester kvar på glaset.

Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.


27. Vid jobb med AGS 5 - klotterbort
Använd högabsorberande papper för att suga upp det upplösta klottret istället för att smeta runt det med någon sjaskig trasa. Om extra snabb torkning erfordras, efterskölj med fönsterputs innehållande isopropanol.

26. Inget rinn
Ingen tröskel. Låst dörr. Då har du problem när du skurar. För att inte rengöringslösning ska rinna in eller ut kan du sätta upp en "stänkstopper". Det är ett utdragbart, behändigt skydd med neoprengummi-tätning som hindrar t ex grovrent och polishbort att rinna in under dörren. Kläms fast mellan dörrkarmarna och låses snabbt med en vingmutter. Intresserad? Prata med StädgrossImporten.

25. Luktförbättrare = "Kladdförbättrare"
Om du av någon anledning måste använda luktförbättrare på golven - se till att inte överdosera. Då uppstår det s k såpfenomenet och golven blir kladdiga. Kladdiga golv drar åt sig smuts.

24. Borsten är ett alternativ
Många känner bara till mattschamponeringsborsten och "vanliga skurborsten". Faktum är att det alltid finns en borste motsvarande rondellvalet i aggressivitet. Dessutom finns det stål- och spikborstar mm för att t ex ta bort tjocka färgrester och tjocka lager fett. Borsten har fördelen att kunna komma ned bättre i t ex fogar medan rondellen är effektivare på en plan yta. Borsten är lätt att rengöra och repar inte lika lätt om en sten råkar hamna under. Kan det vara ett alternativ?

23. Storstädning i kök
Butchers punktrengörare Speedball 2000, som den numera heter, har många användningsområden. Vid storstädning i köksmiljö är Speedball 2000 oumbärlig. En överlägsen produkt för fettborttagning. Tillägget 2000 betyder att den numera luktar mindre och är snällare mot miljön utan att ha förlorat i effektivitet.

22. Oljepöl
Har du fått för mycket olja på trägolvet som inte sugit in och torkat kan du lösa upp oljan genom att skura med en ny oljelösning. Vill du veta mera om trägolv? Anmäl dig till kursen. Kryssa i här nedan.

21. Ej för tunna lager polish
Lägg ej för tunna lager polish - torkar det för fort ökar risken för krackelering.


Gör alltid en test på en dold yta först! Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.


20. Rätt hjul
Kolla att kontorsstolarna har gummibeläggning på hjulen. Homogena plasthjul hör inte hemma på hårda golv. De nöter fruktansvärt på både golvmaterial och golvbehandling.

19. Olika mätare till hjälp
Visste du om att du kan ta hjälp av följande mätare:
Ytfuktighetsmätare - framförallt för att se att golvet är torrt innan behandling (otroligt viktigt på främst linoleum och sten).
Halkmätare - för att konstatera att golvet uppfyller ställda säkerhetskrav.
Luftfuktighetsmätare - för att konstatera ogynnsam miljö.
Glansmätare - om du t ex ska vara överens med kunden om en viss glansnivå.
ESD-mätare - för att kolla hur en yta/ett golv avleder statisk elektricitet.
Vi nämner även dessa enkla hjälpmedel:
Mäthjul - för att mäta städytan i kvadratmeter (den visste du va?).
Äggklocka - för att se till att kemet verkligen får verka (fuskas ofta med).

18. Flödesförsegla golvet
Suger golvet mycket? Lär dig flödesförsegla! Ta kontakt med StädgrossImporten!

17. Sopa undan problemen
Vill du inte att polishen ska slitas onödigt fort? Har du då tänkt på hur viktigt det är att sopa utanför entrén? Lägg ner mera arbete på entrén överhuvudtaget - det blir mindre arbete totalt.

16. Torrskura golvet med Burn Out
Butchers Burn Out är en sprayrengörare för torrskurning av t ex installationsgolv eller uppskurning av små ytor. Perfekt även för reparationsarbeten på störra polishytor. Många användningsområden.

15. Mindre polish intill sockeln
Lägg ej polish ända in till kanterna varje lager. Det är meningslöst eftersom det inte är någon trafik där.

Gör alltid en test på en dold yta först! Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.


14. Tänk på att skura väggar nedifrån och uppåt
Annars kan det bli bestående rinningar på t ex målade ytor.

13. Måla inte över klotter
Du kan lätt få en fasad att spricka då. Fukt har ingen möjlighet att tränga ut genom många lager färg. Vattenmolekylerna fryser (expanderar) och tinar (krymper) pm vartannat vilket gör att man får en rörelse i materialet.

12. Använd skumdämpare
Vår verkstad byter många sugmotorer på våtsugar, mattvättar och kombimaskiner pga att det kommit skum in i motorn. Det blir både billigare och bättre för miljön att använda lite skumdämpare i smutsvattentanken när det skummar.

11. Teflon-impregnera textilier
Butcher har sedan flera år tillbaka en suverän impregnering för textila golv och möbler. First Defense heter den. Den appliceras lämpligen med koncentratspruta. Fungerar som en Teflonpanna mot smutsen. Kemkostnad ca 4:-/m2.

10. Polera golven ofta
1. Det underlättar något otroligt i moppningen.
2. Golvet drar inte åt sig smuts.
3. Du förlänger intervallen mellan skurningarna.
4. Golven blir vackrare.

9. Dammtorka datorn
Alltför ofta används för våta dukar eller trasor när man torkar datorer och annan fuktkänslig apparatur. Det kan bli dyrt. Var å andra sidan varsam med statisk elektricitet!

8. Ånga och kem
Det pratas om ånga som en bra metod att göra rent. Visst, men så fantastisk är den ju inte. Man tar inga större ytor heller. Vi har dock märkt i ett flertal "omöjliga" fall av fläckar att ånga i kombination med kem är lösningen, både på textila och hårda golv. Iakttag dock försiktighet.

Gör alltid en test på en dold yta först! Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.


7. Om inte polishborten flyter ut!
Ta i så fall bara några droppar handdisk i polishbortlösningen. Det minskar ytspänningen.

6. Minst 10 grader vid polishläggning!
Butchers polishar är formulerade att bilda bra, blanka ytfilmer redan vid så låg temperatur som 10 grader vid utläggningen. Vid lägre temperaturer blir "polymerkulorna" ofta för hårda för att smälta samman helt. Det kan yttra sig i en matt yta eller svårrengjord yta, mjölning eller krackelering. Passa dig för öppna dörrar/fönster, kyl-utrymmen, -diskar eller rent av för nedkyld polish redan i dunken om den stått i en kall bil t ex.

5. Bästa sättet att få bort Eurocleans Resistent 741
Dosera Butchers Time Buster 1-3. Använd kallt vatten. Låt verka ca 10-15 minuter. Se till att lösningen inte torkar in. Var försiktig om det är ett linoleumgolv så att det inte missfärgas. Skura med svart rondell eller 3M:s grovrengöringsrondell. Undvik alltför aggressiv rondell på vissa repkänsliga plastgolv. Gör alltid en test på en dold yta först!

4. Om linoleumgolvet känns som sandpapper när du skurat innan polishläggning (s k "resning")
Torrskura golvet med singelsnurra och blå - svart rondell beroende på hur tung maskinen är. Försegla därefter golvet.

3. Om du har problem med hala stengolv!
Impregnera med Butchers Capstone så får du samtidigt en smuts- och vattenavvisande effekt.
Ta kontakt med Grossen personal om Du vill veta mera.

2. Effektivt sätt att få bort gammal ingrodd smuts från klinker och kakel
Avlägsna först eventuell polish. Skura med Butchers skurkräm Double Play och vatten. Kräver mycket sköljning. Även effektivt på Freudenbergs gummigolv (s k "femöresgolv) Det kan ju vara svårt att få bort smutsen i nederkanten av "femöringarna". På ett gammalt gummigolv får du använda en mycket kraftig borste (dyna grit) samt en tung singelskurmaskin.

1. Tänk på att fuktmoppa/-svabba efter våtsugen…
…så att det inte blir ränder efter sugmunstycket när du sedan lägger polish.

Gör alltid en test på en dold yta först! Ta kontakt med StädgrossImportens personal om du är osäker.

image